maanantaina, marraskuuta 20, 2023

Luistelukauden alku

Sen verran oli jäätä, että käväsin eilen jo kokeilemassa luistelua, järven jäällä. 

Teräsjäätä jotain 5 senttiä. Ei kovin paljoa, ja lumikate kun päällä, voi olla, että ohenee sekin, etenkin jos menee plussalle.

No, kyseessä vasta alkutalvea, ja olosuhteet voi muuttua paljon. Joka tapauksessa, kävin tänään kolailemassa pois, pientä lumikerrosta, jotta jää voisi jäätyä paremmin.

Kun pientä lumisateen tihkua, lämpötila meni vähän plussan suuntaan, joten saa nähdä, mitä aloitusalueesta tulee. Sen verran isoksi laitoin, että aluetta voi jälkikäteen tiivistää, sopivaan kohtaan.

Kolmisen tuntia, parhaasta päivän ajan valosta jäällä. Ei paha, tosin kevyehkösti otettu luistelu ja työskentelykin, vähän kuormitti, koska liike taas vähän uusi elimistölle.

Onneksi eilen kävin vähän totuttelemassa luisteluun. Tuntui, ettäsen jälkeen, jalat löytyivät alle. Parasta fysioterapiaa, tosin voi olla, että liikaa on tässäkin liikaa.

Pitää ottaa tosiaan toipumisen kannalta, tässä vaiheessa. Pientä venyttelyä, ja ruokaa vasta sen jälkeen. Ei pitkäksi aikaa samaan paikkaan lattialle, tai tuoliin, tai kramppeja voi tulla, etenkin sisäreisiin.

Kaikki aiemman talven virheet syytä yrittää välttää, myös alueen ylläpidossa, eikä välttämättä sään takia riitä, jos menee vaikeaksi.

Älysin kolailla lumia penkan oloisiin kohtiin, ts mättäille. Lumikerros kun painaa, alkaa jään läpi tihkua vettä, ja kun sekoittuu lumeen,... pinta menee rakeiseksi.

Luistelualueen sijaan, lumet rannan tuntumaan, ja jos alta tihkuu vettä, ei luistelualueelle niin paljoa.

Tuli ajateltua kyllä penkoista sitä, että kantaisivat paremmin. Pieleen meni. Jää huterinta kohdissa, jossa kasvillisuutta, etenkin penkkoina. Maasta saa lumekerrokselle ollankaan tukea.

Penkat alkoi vuotaa, jo putsailun yhteydessä, mikä yllätti, kun niin vähän oli lumikertymää.

Voi olla, että kun penkat saavat vettä, ja jäätyvät, tulee alusta sitä myötä tukevammaksi, ja kestää paremmin lunta, kun kärryttykin lumi sulaa ja jäätyy. Saa nähdä.

Lumityöt luistimilla siitä hyvä juttu, että vaikka menisi pieleen, liikunta ja jalkojen vahvistus jää, joten kaikki saatavat ovat extraa, jos kenttää jää luistelukuntoon, rehkimisen vuoksi.

Joskus voi mennä niin, että kun lunta poistelee, tekee alueesta käyttökelvottoman, jolloin paikkaa jos haluaa aurailla, siirryttävä neitseellisille tienoille, jota ei ole mennyt muokkailemaan.

Säätä on vaikea täysin ennakoida, tosin pitää vetäytyä luistinalueen ylläpitotoimista pienellä kynnyksellä, jos yhtään menee vaikeammaksi.

Ja nyt pois tuolilta!

1 kommentti:

  1. Päivän päätteeksi, aivan toinen olo sen suhteen, mikä tuntui tartuttavan arvoiselta, kotiin palattua. Totaalimuutos tässä, jota mikään lähiaikainen ei ole samalla tapaa saanut aikaan.

    Ihme juttu. Osin samaa, kuin mitä voi olla retkeilyn vaikutus, ja terveellä tavalla sammuneena. Tilaan voi päätyä osin aistikokemusten kautta, mutta tekeminen on käytännössä tärkeä osa tällaista.

    VastaaPoista

Neuroerilaisista

Aika suosittu aihe, tämä neuroerilaisuus. Mitä ajatellaan parhaillaan, tästä tiedä. Tyypittelyä on: autismi, ADHD, HSP,... Jokin aika sitten...