perjantaina, marraskuuta 25, 2022

Borrelioosi ja muuta mahdolliset

Diagnosoitu borelioosi. Liittyykö oireisiin, ehkä, tai sitten jotain muuta myös mukana.

Antibioottikuurin joutuu käymään. Samalla sai yrittää jotain inventaari tilasta, potilaana. Miten järkevä kirjoitella näistä, ehkä ei, tosin ei oikein muista jälkikäteen näistä, eikä osaa havahtua, jos ei kirjoita jotain muistiin.

Alkuun tein joitain havaintoja, ranskalaisilla. Huomasin, että vähän heikonlaista kartoitusta, jossa tavan potilaskin voisi yrittää olla tarkempana.

Kyse tosiaan infektiosta, joka näkyi selkeiten vasemassa reidessä, joskus pari kuukautta sitten. Edelleen oli kuvio havaittavissa.

Luulin punaista alueen johtuvan psoriaksesta. Muutenkin kun tuli epäiltyä autoimmuunisairauksia, kuten kronin tautia, keliakiaa, tmvaa.

Terveyskirjaston sivulla oleva kuva borrelia-alueesta reidellä, oli saman näköistä, tosin kuvio itselläni aika V-mäinen, kirjainmuotoa ajatellen. V-mäistä kyllä muulla tapaa on ollut, tosin ole ajatellut tästä niin, että jotain killeriä teettäisi. Ei mahdotonta sekään.

Borrelioosia todetaan eniten juuri elo-syys-kuun vaihteessa. Vaikka punkkeja saanut kiinni vaatteista, ja pari kertaa iholtakin, pitkään aikaan en ole joutunut punkkeja irroittamaan iholta.

Punkki on voinut yksinkertaisesti jäädä huomaamatta. Jos punkissa nimittäin on borrelia-bakteeria, tartuntariski ihmiseen on 80%, tosin jos punkki on ollut iholla vuorokauden. Jos jäänyt huomaamatta, on punkki voinut viipyä iholla tuon ajan, tai kauemmin.

Mitä pitempiaikaisiin oireisiin tulee, borrelioosia on voinut olla jo vuosia.

Joskus aiemmin vasemmassa sääressä oli jokin psoria tai ruusua muisuttava ihottuma, joka lähti voiteella. Ei välttämättä borreliatapaus, mutta tuli mieleen.

Borrelibakteereja, voi saada useamman kerran, ja jossain vaiheessa voi ehkä näkyä ihomuodostumana. Kaikki borreliatarunnat kun eivät johda näkyviin oireisiin.

Oireilun tunnistettavuus tietyiltä osin on ollut tosiaan selkeää.

Hirvikärpäset eivät välttämättä liity tähän, tai sitten jotenkin. Ainakin niitten puremia kohtaan, tosi ärhäkkää reaktiota.

Nivelkipuja ollut pitemmän aikaa, ja vähän turhan nopeasti alkuun lähtevinä, selässä, sormissa, ranteissa, polvissa, muttei kuitenkaan lonkassa.

Pieni havainto, jota älysin myös tuoda esiin, oli jokin kasvaimen oloinen ilmaantuminen oikean keskisormen toiseksi äärimmäiseen niveleen, ja peukalon kohdalla sama, ensimmäistä niveltä koskevasti.

Terveyskirjaston kuvan mukaan, kyseessä voi olla lymfasytooma, jota ilmenee borreliooseissa joskus, ja tyypillisinä kohtina korvanipukka, kivespussi tai nännin seutu. Keskimmäinen noista oireilee, ja voi tulla kyseeseen.

Terveyskirjasto: "Toinen, huomattavasti harvinaisempi borrelioosin varhaisvaiheen iho-oire on sinervä, aristamaton, sileäpintainen, pehmeä kyhmy, borrelia-lymfosytooma."

Ehdot täyttyvät, tosin aristamattomuuden osalta ei. Kosketettaessa, arkuutta oli, ja sen perusteella tein havainnon.

Borrelioosi voi olla selkeä tapauksena, ja se pitempiaikaisena. Lisäksi muutakin voi olla, ja ikää kun tulee lisää, melkein tavanomaistakin helposti.

Sokeriarvot kohdillaan, ja sen osalta tilanne parempi, kuin lihavina vuosina, jolloin arvot oli kuudessa ja vähän yli mitatusti.

Sokeriarvojen heittelehtiminen on minusta kokemuksen tasolla havaittavissa. Voi väsyttää helposti syömisen jälkeen, ja toisaalta, etenkin nopeitten hiilareitten jälkeen, menee jojo-tilaan. Näin nuorenakin. Ei vaadi kuin sopivaa toimintaa.

Simissä ollut samentumaa, silmäpohjakuvausten yhteydessä, tosin tilanne ei muuttunut. Suonten sykkyräisyyttä myös, ja tilanne siinäkin samaa. Keratoconus todettu, muttei vaikuta paljoa. Sykkyräisyydestä voisi ehkä uteliaisuuden takia ottaa selvää.

Sarveiskalvo voi tosiaan liikkua ihmisellä, kun ikää tulee lisää. Ei vaarallista, vaikka kuulemma voi olla kiusallista. Joissain tapauksissa, voi repeytymä syntyä verkkokalvoon, mihin pitää reagoida.

Viikko sitten kun kävin uimassa, sen jälkeen oli roskan tuntua oikeassa silmässä. Kesti muutaman tunnin. Selkeä havainto on ollut, että likinäköisyys uinnin jälkeen kasvaa, ja teho kaukolaseissa ei riitä, samaan näöntarkkuuteen.

Silmäpussit voi olla silmien kuivuuden seurausta, ja hieromisesta johtuvaa.

Merkittävimpänä ajatellut suolen toimintaa. Mustikoilla sain löysät pois, enkä löydöksen jälkeen ole mustikoitta ollut. Muutakin x-pään juttua on, mutta pitää jättää tästä kartoituksesta.

Flunssat tuntuu aika helposti alkuunlähteviltä. Vyöruusu varmaan samaan immunologisen tilan heikentymään kuuluvaa.

Psyykkisiä ongelmia, ja somatisointia. Nenä vuotaa herkästi, ja kylmällä. Aina ollut näin. Ääni menee herkästi pois, ja näin oli jo nuorena. Kaula suojattava, mieli puhua järkevästi. Puheyskä tehnyt useina talvina puhumisesta jopa mahdotonta.

Paitsi että räkänokka, niin myös traumapotilas, mitä henkisempiin rasitteisiin tulee. Traumat muuten tavallisempia, kuin mitä näistä ajatellaan.

Taudit ja vaivat ovat jonkin verran kiehtovia. Näitä voi tutkailla uteliaasti, vaikka suoranaista hyötyä ei olisi, tai tätä ei odottaisi.

Jotta terveydestä ja sen vaiheesta saa jotain kuvaa, melkein osattava kertoa kokonaisuudesta. Ilman tarinaa, jää tarkastelusta vähän hajanainen kuva.

Osalle yksittäisyydet voi riittää, ja osa tykkää näistä. Itse jos ottaisin esiin jotain sieltä täältä, havaintoja voisin ajoittain tehdä jostain, mutta mitään en osaisi jälkikäteen kertoa havaituista.

Verikoe, joka tehtiin viikko sitten perusasioiden osalta, oli ookoo, ellei jopa hyvä. Odotin jotain, esim pienen pahoinvointitaipumuksen takia, jota etenkin aamuisin.

Lääkäri ehdotti fysioterapiaa. Osuva ohje, tosin tämä tulee laittaa itse kuntoon. Ajatellut tätä sektoria pitempiaikaisesti otettavana. Suunta hyvä, mitä voi todeta.

Kaasun muodostumiseen voi kiinnittää enemmän huomiota. Syytä.

Kahviherkkyyttä on paljon, tosin viime keväänä tein sen kokeilun, että en jätä kahvia pois, vaikka kahvi etenkin keväällä kuormittaa paljon. Päätös oli intuitiivinen, tosin todennäköisesti vain vaihesopiva juttu. Koin onnistuneeni.

Unettomuuksiin joskus suhtauduin niin, että so what. Nukkuu sen, mitä nukuttaa, ja unet tuli kuntoon.

Sama toimivuus painonhallinnassa. Ei mitään väkinäistä. Lukemat mittaukseen, mukavaa liikkumista mukaan, ja jotain sopivampaa, suuhun laitettavaksi. Nauttimalla asioista, ja huolia vähentämällä, turha painokin jää, eikä minun tapauksessani olisi muuten tehnyt niin.

Osa tapahtumista on korvien välissä, eikä tämä mitenkään huono löydös ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Neuroerilaisista

Aika suosittu aihe, tämä neuroerilaisuus. Mitä ajatellaan parhaillaan, tästä tiedä. Tyypittelyä on: autismi, ADHD, HSP,... Jokin aika sitten...