keskiviikkona, heinäkuuta 06, 2022

Vapaa tahtoa ei viimeiseen saakka ole, onneksi

Viimeisin henkilölöydös on Kai Kaila. Yllättynyt kerronnan täyspäisyydestä.

Sitten törmäsin luentoon, joka käsitteli vapaata tahtoa. Pientä, tosin aihe sen verran paljon toistettu... että voi taas käsitellä vähän.

Käsitykseni mainitusta maailmankaikkeuden kausaalisesta sulkeukeutuneisuudesta, voi olla kaikesta huolimatta totta, vaikka tutkijat eivät näin ajattele, mitä Kailakin toisti.

Sanoisin, että vapaata tahtoa ei viimeiseen saakka ole, mutta käytännössä, maailma sen verran vapaa-asteinen useimmiten, että vapaata tahtoa voi ajatella, olemassaolevaksi.

On tilanteita, joissa vapaan tahdon puuttuminen on tärkeä oivaltaa mahdolliseksi. Tärkeys perustuu mielestäni siihen, miten merkitseviä ovat tiukemmat hetket, ja pienikin kohtalokas katkos, joka elämään voi sitä kautta tulla.

Enemmän olen Einsteinin linjalla, jos tämän näin ilmaisee. Pidän maailmaa deterministisenä, mutta maailmassa on usein sen verran vapaata liikkumatilaa, ettei ongelmaa erityisemmin pukkaa.

Vapaa tahto kovin viimeisen päälle, olisi minusta enemmän ongelma. Ihminen on vahvassa vaikutusverkossa, ja eri voimia kun on, ei pääse syntymään yksisuuntaisuuden jumahtamista, kovin lukkiuttavana.

Että on painovoima, tekee hyvää ihmiselle, että pysyttelee Maan pinnan lähettyvillä.

Että on voimia ja voimaverkkoja, ... on hyvä että ei ole täydellisemmässä tyhjiössä, vaan jatkuvien voimien alainen.

Kun puhutaan olemassaolon perusluonteesta, on voitava puhua olemassaolon perusteista, jotka eivät ole välttämättä niin ilmeisiä, ja tule oikein kerrotuksi, ihmisen perustuntemusten kautta. Tarvitsee tehdä summausta, vähän laajemmin.

Vapaan tahdon tilaisuus, ei ollut Kailalta parasta yleisöosallistumista. En tarkoita, että näissä tarvitsisi kaikki aina osata: https://www.youtube.com/watch?v=bYZhS6cGQdI

Tässä oli tosi hyvää osallistumista: https://www.youtube.com/watch?v=FZjq3N4hrXQ ja tässä: https://www.youtube.com/watch?v=RmzUnPcvJKE

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Neuroerilaisista

Aika suosittu aihe, tämä neuroerilaisuus. Mitä ajatellaan parhaillaan, tästä tiedä. Tyypittelyä on: autismi, ADHD, HSP,... Jokin aika sitten...