sunnuntaina, kesäkuuta 19, 2022

Paikoillaanpolkeminen vs eteneminen

Pitemmältä ajalta kertynyt, tuubeli-seurattavia. Eräs heistä on Jordan Peterson, jota tosin en ole viime aikoina kovin paljoa seuraillut. Tarkoitus oli ihmetellä, tästä tapauksesta, tosin vain vähän.

En oikeasti ihmettele, että Petersonia en ole seurannut niin paljoa. Kerronta on jonkin verran epäautenttisen oloista, jos tämän sanoisi näin. En tiedä, olisiko parempaa sanaa, ja vaikka olisi, en osaisi ihan valita.

Jotain dissonanssia kuitenkin on, eikä mies voi kerronnassaan tarjota niitä siltoja ja pääsyjä, jota jotenkin odottaa. Miksi?

Tilanne tällaisena, ei tietysti ole poikkeus, mutta että Petersonin valitsee tähän kohtaan, muusta ihmispaljoudesta... ehkä sitä olisi odottanut vähän enemmän, ja päätyi jatkamaan toisaalla.

Kun menee tosi paljon kauas jostain sellaisesta tarkkuudesta, mikä poikkeaa poikki halki pinoon -meiningistä, sitä kokee olevansa pyöritettävänä, kuin sumussa.

Petersonin peruskyvyissä, ei välttämättä ole ongelmaa. Esteellisyyden tausta kerronnan liittäminen suoraotteiseksi, voi olla tyypillisempi. Pitää yksinkertaisesti matkassa sitä moskaa, jota tuotu esiin, ja joka saatu pidettyä varteenotettavana, julkisemmin, tai merkitykselliseksi koetuissa yhteyksissä.

Kun jotain aihealuetta tutkailee, tai johonkin syventyy, tulisi pyrkiä tekemään myös selkeää siivousta siinä, mitä aihealue pitää sisällään. Koskee käsitteitä, totuttuja ajatuskulkuja ja käsityksiä, joita organisoida toisin.

Kun tiede ja objektiivisempi lähestymistapa pitää sisällään ihmisyhteisöön kuuluvia voimia, aika selvää, että osa materiaalista, on helposti sitä, millä ei ole isoa arvoa, mitä todellisuuden kerrontaan tulee, ellei materiaalia tosiaan osata sijoittaa siten, kuin todellisuudessa ovat.

Tänään pitkästä aikaa kuuntelin Valtajojan erästä tuoretta kerrontaa, jonkin matkaa. Pitää kuunnella joskus loppuun.

Valtaoja toi esiin sitä, miten tiede on hiukan jumissa, uudistumisensa suhteen, ... jos ajattelee selkeitä kehityshyppäyksiä, joita toi esim Newton, ja Einstein.

Teema on etenemisellisesti samaa, kuin mitä liitin Petersoniin yksilönä. Voi tosiaan olla niin, että Peterson on osa sitä isompaa kulkuetta, joka ei muutenkaan oikein tee erityisempää, vaan pyörii paikoillaan.

Vastakkainen esimerkki Petersonille, voisi olla Gabor Mate. Vaikka kuunnellut häntä vain vähän, mielikuva on toinen.

Valtaojan kerrontaa koskeva linkki: https://www.youtube.com/watch?v=PW8Cn9LuNjs

Gabor Matea: https://www.youtube.com/watch?v=TW8mc6xLtp8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Neuroerilaisista

Aika suosittu aihe, tämä neuroerilaisuus. Mitä ajatellaan parhaillaan, tästä tiedä. Tyypittelyä on: autismi, ADHD, HSP,... Jokin aika sitten...