sunnuntaina, tammikuuta 14, 2024

Why Sabine Hossenfelder is Wrong About Determinism and Free Will

Törmäsin youtube-kanavaan, osikoidun pohdinnan kautta: https://www.youtube.com/watch?v=sylX-jd_h9s

Kaikilla ei ole oletuksia todellisuudesta, tai vahvempia näkemyksiä, mutta jos ... niin voivat olla jollain tapaa hyväksi. Analyysi vaikea. Oletukset voivat tietysti olla vääriä, ja kai harhaanjohtaviakin,... riippuen.

Mutta tuo vapaa tahto. Päätynyt ajattelemaan enemmän kuin SB.

Tällä kertaa mieleen tuli koko vapaan tahdon käsite, hiukan uudesta vinkkelistä.

Mitä ajatellaan vapaalla tahdolla, kun sen jotenkin tuntee. Mieleen tuli, että näinköhän olotiloista sekoillaan.

Se vapaa tahto, joka ihmisille tosi ilmeistä, olisi enemmän tietoisuutta, ja ennenkaikkea tuntoisuutta, omassa kielenkäytössäni.

Tuntoisuus on siitä huono käsite, että johtaa tuntoaistiin. Kokemus on sanana jotain yleisempää, tosin pitää sisällään turhan paljon historiaa, ts suhdetta menneeseen.

Koenta voisi olla paras sana, tosin kokemusta lähellä siten, että koennan kautta seuraa sitä kokemusta, ja kertyneet kokemukset, voi tosiaan kokea uudelleen, siinä missä uudet tilanteet.

Vapaa tahto on helpointa kyseenalaistaa, jos ajattelee tiukkoja tilanteita.

Voi tietää, mitä ehkä kannattaisi tehdä. Voi ajatella vaihtoehtoja, jne. Jostain syystä, toiminnaksi voi kuitenkin päätyä jotain muuta, ja samaa voi toistua jatkuvasti.

Vapaan tahdon ja valinnan olemassaolo, taitaa oikeastaan rikkoa ihmisen eheyden, ja toiminnan.

Ihmisellä on puntarointikykyä, siihen parhaaseen yltävänä. Mitä näyttää ilman puntarointia toteutuvan... perustuu enemmän automaatioon, jota tilanne, tai jokin tilanteessa ollut laukaisee.

Vapaan tahdon ja vapaan valinnan oletus, voi olla vaarallinen. Näin on tätä tullut arvioitua.

Jos ei tajua miten sidottu on, ei välttämättä tule ajatelleeksi realistisesti siitä, mitä mahdollisuuksia on tehdä totutusta ja oletuksellisista poikkeavasti, vaikka tällaisen tarpeen voisi jotain kautta aistia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Neuroerilaisista

Aika suosittu aihe, tämä neuroerilaisuus. Mitä ajatellaan parhaillaan, tästä tiedä. Tyypittelyä on: autismi, ADHD, HSP,... Jokin aika sitten...